Chinees Leren

Denkvragen

Over de denkvragen

Taal en cultuur kunnen niet los van elkaar gezien worden, vooral bij een levende taal als Chinees. Daarom bevat elke les een aantal denkvragen om kennis te maken met overeenkomsten en verschillen tussen de Nederlandse en Chinese cultuur. Deze vragen introduceren de Chinese cultuur in verschillende categorieën: Chinese taal, kennis van land en volk, kennis van de geschiedenis, Chinese literatuur en gangbare dagelijkse etiquette.

Leenwoorden van het Chinees

In het Nederlands zijn er een paar leenwoorden die oorspronkelijk uit het Chinees komen. De meeste hebben betrekking op eten. Welke ken je?
    Antwoorden
   
  <span>
</div>
<div class="expand-content" style="display: none;">
 • mie van 面 miàn
 • taugé van 豆芽 dòuyá
 • thee van 茶 chá
</div>

Geld als gespreksonderwerp?

Voor Chinezen is het gewoon om te kletsen over hoeveel salaris je per maand verdient. Stel dat een Chinese kennis hierover begint. Hoe reageer je dan?

Heb je een partner?

Is het verstandig te vragen of een Chinees een partner heeft? Bijvoorbeeld: 你有男/女朋友吗? Nǐ yǒu nán/nǚ péngyou ma? Heb je een vriend/vriendin

Bijvoeglijke naamwoorden

In de zin 我很好 Wǒ hěn hǎo. is er geen werkwoord. Hoe komt dat? Wat zijn eigenschappen van Chinese bijvoeglijke naamwoorden? Waar moet je op letten als je deze woorden in een zin gebruikt?