Chinees Leren

Denkvragen

Over de denkvragen

Taal en cultuur kunnen niet los van elkaar gezien worden, vooral bij een levende taal als Chinees. Daarom bevat elke les een aantal denkvragen om kennis te maken met overeenkomsten en verschillen tussen de Nederlandse en Chinese cultuur. Deze vragen introduceren de Chinese cultuur in verschillende categorieën: Chinese taal, kennis van land en volk, kennis van de geschiedenis, Chinese literatuur en gangbare dagelijkse etiquette.

Ons bier

Kijk naar dit filmpje van een reclame van [Amstel bier](http://www.youtube.com/watch?v=KD4wczLIM_s). Welke karakters gebruikt die man als tattoo op zijn arm? Wat vind je van deze reclame?

Chinees bier

Ben je wel eens naar een Chinees restaurant of een Chinese winkel (toko) geweest? Heb je ooit Chinees bier gedronken of gekocht? Welke merken ken je? Is er een verschil in smaak tussen Chinees en Nederlands bier?

Wat voor benamingen hebben Chinezen voor de werknemers en eigenaren in de winkel, in de horeca en in de dienstsector?

Er zijn diverse regionale verschillen tussen deze benamingen in het Chinees. Waar ben je in China geweest? Heb je er iets over opgemerkt?

Wat betekent 请问 qǐngwèn?

请 qǐng betekent alsjeblieft/alstublieft. 问 wèn betekent vragen. In welke context kun je [请问](https://www.yellowbridge.com/chinese/sentsearch.php?word=%E8%AF%B7%E9%97%AE) qǐngwèn gebruiken? Welke betekenis heeft dit woord in verschillende contexten?