Chinees Leren
Background image

Beginnen met Chinees

Chinees leren is een flinke onderneming. De taal is heel anders dan het Nederlands en andere Europese talen, en je hebt daarom tijdens het leren weinig houvast aan wat je al weet van andere talen. Een van de uitdagingen is, dat het Chinees een “toontaal” is. Dat wil zeggen dat de betekenis van een woord niet alleen door de klank wordt bepaald, maar ook door de toon of de “melodie” waarop de klank wordt uitgesproken.

En dan is er nog het schrift. Dat bestaat uit een soort plaatjes, de Chinese karakters. De meeste Chinese woorden bestaan uit 1 of 2 karakters. Maar om een Chinese krant te kunnen lezen moet je duizenden verschillende karakters kennen: een hele opgave! En om het nog ingewikkelder te maken, zijn er tegenwoordig twee varianten van de Chinese karakters: traditionele karakters worden vooral in Hongkong en Taiwan gebruikt, terwijl vereenvoudigde karakters worden gebruikt in China zelf.

Het leren lezen en schrijven kun je daarom als een vaardigheid op zich beschouwen. In plaats van het leren van karakters zou je, zeker in het begin, ook kunnen volstaan met het leren van Pinyin. Dat is een soort alfabet waarmee de uitspraak (en de toon / melodie!) van het Chinees wordt weergegeven. Daar beginnen we in deze cursus dan ook mee.

In deze cursus laten we van elk woord en elke zin zowel de (vereenvoudigde) karakters als de Pinyin-uitspraak zien. Je kunt dan zelf kiezen of je de karakters ook wilt leren.

Moet ik karakters leren?

Dat is afhankelijk van je situatie.

Stel…